Noderīgi raksti
Jūsu veselībai mēs esam apkopojuši noderīgus rakstus par ēdienu un pareizu uzturu.
Lasīt rakstus
Pārtikas uzglabāšana
Lai ēdiens paliktu svaigs un
derīgs, tas ir pareizi jāuzglabā.
Kā uzglabāt pārtiku

Kukurūzas eļļa: sastāvs, derīgās īpašības un kontrindikācijas

Veselīgs uzturs pēdējos gados kļūst arvien populārāks, un cilvēki interesējas, kuri produkti ir vērtīgi un droši organismam. Kukurūzas eļļa ir viens no pieejamajiem mums ierastās saulespuķu eļļas aizstājējiem. Tā ir labvēlīga bērniem, vecāka gadagājuma cilvēkiem, tievētājiem un sportistiem.



Kā ražo kukurūzas eļļu

Kukurūza ir visai zema tauku satura graudaugu pārstāvis, tāpēc no pirmā acu uzmetiena ir grūti iedomāties, kā gatavo kukurūzas eļļu. Produktu iegūst bezatkritumu ražošanā no graudu dīgļu daļas, savukārt no citām sastāvdaļām iegūst cieti, miltus un sīrupu.

Kukurūzas eļļas ieguvumi un kaitējums

Kukurūzas eļļu ražo divos veidos: sausā, atdalot graudu serdi, un mitrā, kad apstrāde tiek veikta, izmantojot šķidrumu. Pirmajā gadījumā eļļai piejauc cieti, bet tā ir kvalitatīvāka. Pašu eļļu iegūst ar klasisko aukstās spiešanas metodi, tādējādi produktā saglabājas liels daudzums vitamīnu, antioksidantu un bioloģiski aktīvu vielu.

Sugas

Kukurūzas eļļu var atrast vairākos variantos: nerafinētu un rafinētu, kas savukārt var būt dezodorēta vai nē. Bez smaržas eļļa ar maksimālu attīrīšanu ir ieteicama bērnu pārtikai, jo tas ir visvieglākais produkta veids, ko uzņem pat mazuļa organisms.

Pārdošanā visbiežāk ir eļļa ar marķējumu D – bērnu un diētiskajam uzturam, kā arī P – izmantojama pārtikas rūpniecībā un ēdināšanas uzņēmumos. Citi ekstrakta veidi parasti nav plaši pieejami, bet tiek izmantoti margarīna ražošanā un tehniskajiem mērķiem.

Ar ko atšķiras no saulespuķu eļļas

Galvenā atšķirība starp kukurūzas eļļu un saulespuķu eļļu ir tās vieglā tekstūra un pilnīga uzsūkšanās organismā. Tieši kukurūzas eļļu ieteicams iekļaut bērnu un klīniskajā uzturā, ja ir jutīga, vāja vai vēl neattīstīta gremošanas sistēma. Kukurūzas eļļa gandrīz neapgrūtina aknas un žultspūsli, kā tas notiek ar olīveļļu un jo īpaši ar saulespuķu eļļu.

Vēl viena atšķirība ir holesterīna savienojumu trūkums. Rafinētai un nedezodorētai eļļai saglabājas patīkama saldena smarža un maiga krāsa.

Kura eļļa ir derīgāka: kukurūzas vai saulespuķu

Kukurūzas eļļa ir bagāta ar E vitamīnu un citu mikroelementu kompleksu, kas viegli iesūcas ādā, tāpēc tā ir lielisks pamats kosmētikas losjoniem un balzāmiem, ārstnieciskām ziedēm un saules aizsardzības līdzekļiem. Lai gan saulespuķu eļļā šī vitamīna ir vairāk, daudzi sliktāk uztver tā struktūru, savukārt kukurūzas eļļa viegli uzsūcas.

Turklāt kukurūza ir unikāla ar augstu zelta saturu, kas nepieciešams organismam. Lielākajā daļā citu produktu, tostarp arī eļļu, šī mikroelementa nav.

Saulespuķu eļļa nodrošina pilnīgāku piesātinājumu un, iespējams, efektīvāk atbalsta organisma spēkus ziemas periodā. Tomēr saulespuķu eļļa tiek pārstrādāta daudz ilgāk, tā var būt smaga gremošanas sistēmai un izraisīt grēmas.

Kukurūzas eļļa ir maksimāli viegla un ātri sagremojama, tāpēc tā ir piemērota lietošanai karstā laikā. Kukurūzas eļļu bieži izmanto pie kuņģa-zarnu trakta slimībām, jo tā nepārslogo aizkuņģa dziedzeri un aknas un prasa mazāk pūļu tās sadalīšanai.

Uzturā vislabāk mainīt vairākus eļļu veidus – tad ēdienkarte būs pilnvērtīga un veselīga.

Video: Kura augu eļļa ir visnoderīgākā? Izvērst

Sastāvs un kaloriju saturs

Kukurūzas eļļa ir bagāta ar labvēlīgiem piesātinātajiem un nepiesātinātajiem taukiem, kas veicina efektīvu vitamīnu uzsūkšanos, baro smadzenes un audus, nodrošina normālu vielmaiņu, matu un nagu veselību, izcilu redzi, stiprina organisma aizsargspējas.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka kukurūzas eļļa spēj aizsargāt DNS struktūru no mutācijām, kas ir tās neapstrīdama priekšrocība salīdzinājumā ar citiem augu taukiem. Pastāvīga šāda produkta lietošana uzturā ļaus pasargāt organismu no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes un negatīviem ārējiem faktoriem, palīdzot ilgstoši saglabāt veselību un jaunību.

Eļļas sastāvā ietilpst:

  • E grupas vitamīni (daži rādītāji – 2 reizes augstāki nekā olīveļļā);
  • K vitamīns;
  • piesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes;
  • Omega-3 un Omega-6 kompleksi;
  • lecitīns;
  • nātrijs, dzelzs, fosfors, hroms, jods.

Augsts fosfora savienojumu saturs, kas pēc struktūras ir līdzīgi taukiem, ļauj uzturēt veselību bez gremošanas pārslodzes.

Kukurūzas eļļas sastāvs nav pats bagātākais starp augu produktiem. Tā uzturvērtības ziņā atpaliek no dažiem riekstiem un graudaugiem, bet kukurūzas spiešanas īpatnība slēpjas tās maksimālajā vieglumā. No kukurūzas eļļas organisms var uzņemt vairāk labvēlīgo vielu nekā no treknākām izejvielām.

Kukurūzas eļļas kaloritāte ir 899 kcal uz 100 g, taču šis rādītājs var nedaudz atšķirties atkarībā no produkta sastāva tīrības. Eļļu var lietot nelielās porcijās – 1–5 karotes dienā, nekaitējot veselībai.

Kukurūzas eļļas derīgās īpašības

Vispārējais ieguvums

Zeltaino emulsiju jau sen ir atzinuši gan tautas medicīnā, gan tradicionālajā medicīnā. Eļļas derīgās īpašības izpaužas pārtikā un ārējā lietošanā.

Kukurūzas eļļas derīgās īpašības

  1. Produkts veicina izsitumu, alerģiju, apdegumu dzīšanu, iekaisuma procesu mazināšanu. To izmanto pat locītavu masāžai.
  2. Eļļa stimulē žults aizplūšanu un normalizē skābumu kuņģī. Tā stimulē tauku vielmaiņu, tāpēc veicina svara samazināšanos un veselības uzturēšanu nepietiekama uztura periodos.
  3. Arī produkts normalizē mikrofloru zarnās, izvada toksīnus, rada vieglu caureju veicinošu efektu, veicina hemoroīdu profilaksi.
  4. Kukurūzas eļļa stiprina organismu, veicina fosfora uzsūkšanos, padara matus un nagus stiprus.
  5. Līdzeklis pasargā no saules, novērš ādas novecošanos un mitruma zudumu, uztur normālu ūdens līdzsvaru organismā.
  6. Tā sastāvā esošais K vitamīns regulē normālu asins recēšanu.
  7. Arī eļļa uztur normālu smadzeņu darbību, piedalās normālas ķermeņa temperatūras un spiediena regulēšanā.
  8. Pat vienkārša eļļas lietošana uzturā veicina labu pašsajūtu un jaunības un možuma saglabāšanu.

Sievietēm

Sievietes visaugstāk vērtē eļļas atjaunojošās un antioksidanta īpašības, pateicoties augstajam tokoferolu saturam. Kukurūzas ekstrakts mitrina ādu, veicina iekaisumu mazināšanu un ātru audu reģenerāciju, novērš sīkās grumbiņas un nokarenu izskatu.

Tas pats piedalās svarīgā lomā tauku sadalīšanā un uzsūkšanā, veicina vielmaiņas paātrināšanu, atbalsta imūnsistēmu. Tāpēc kukurūzas eļļas lietošana palīdz sievietēm saglabāt slaidumu, labu pašsajūtu un skaistumu. Šāds produkts palīdzēs tikt galā ar hormonālajiem traucējumiem, normalizēt izjaukto sieviešu ciklu, mazināt smagos menopauzes simptomus, palielināt iespējas uz ērtu grūtniecības norisi.

Kukurūzas eļļa baro nagus un matus, padarot tos elastīgus un spīdīgus. Tā efektīvi palīdz dziedēt nobrāzumus, novērst ādas lobīšanos. Kosmetologi iesaka ar to apstrādāt skropstas un uzacis to normālai augšanai. Saules apdegumu, pārkaršanas gadījumā pietiek ieeļļot ādu. Var pievienot arī dažus pilienus alvejas ekstrakta – karstums mazināsies, un āda atjaunosies.

Vīriešiem

E vitamīns un citas kukurūzas eļļā esošās sastāvdaļas padara to labvēlīgu dzimumsfērai. Tā aizsargā jutīgos audus, veicina hormonālā līdzsvara normalizēšanos. Vīriešiem tas nozīmē garastāvokļa normalizēšanos, fiziskās izturības un dzimumspēka palielināšanos.

Blaugznu gadījumā kukurūzas eļļu ierīvē saknēs. Tas stimulē normālu matu augšanu un mitrina galvas ādu. Ir lietderīgi lietot produktu žultspūšļa darbības stimulēšanai un gremošanas procesu pastiprināšanai, aknu veselības uzturēšanai.

Ja nepieciešams pievienot taukus sportistu diētiskajiem kokteiļiem, kukurūzas eļļa organismam būs vieglāk uztverama un netraucēs treniņiem.

Grūtniecības laikā

Grūtniecēm iesaka lietot tieši kukurūzas eļļu, jo tā veicina veselīga augļa attīstību, ātru pārtikas uzsūkšanos, tūskas mazināšanu. Produktam ir viegls caureju veicinošs efekts un tas palīdz organismam izvadīt toksīnus.

Grūtniecības periodā ir ļoti svarīgi uzturēt hormonālo līdzsvaru un uzraudzīt imunitāti. Kukurūzas eļļa kopā ar citiem produktiem palīdz risināt šos uzdevumus. Kukurūzas ekstrakts būs vislabākā piedeva organisma uzturēšanai, tā sagatavošanai grūtniecībai un atjaunošanai pēc dzemdībām. Turklāt eļļa neizraisa alerģiju.

Video: kā pareizi ēst grūtniecības laikā Izvērst

Zīdīšanas periodā

Nerafinēta kukurūzas eļļa spēj uzlabot piena garšu un atvieglot sievietes labsajūtu laktācijas periodā. Pēc grūtniecības ķermenim jāatjaunojas, un ar to palīdz ekstrakts. Masāžas nolūkos var izmantot līdzekli, lai atbrīvotos no strijām un atjaunotu audus.

Bērniem

Bērnu uzturā eļļa, kas bagāta ar fosforu, būs noderīga jaunā organisma kaulu sistēmai. Tā viegli uzsūksies vēl nenostiprinātajā gremošanas traktā. Kukurūzas eļļa atbalsta normālu asins sastāvu un nodrošina ātru šūnu atjaunošanos, kas veicina mazuļa attīstību.

Kukurūzas eļļu ievieš uzturā jau no 3 gadu vecuma, sekojot, lai bērnam nebūtu alerģijas. Interesanti, ka kukurūzas eļļa labi aizstāj piena produktus, ja bērnam ir piena olbaltumvielu vai laktozes nepanesamība.

Svara samazināšanai

Mūsdienu dietoloģija apgalvo, ka no taukiem uzturā nevar atteikties. Tieši pateicoties tiem, organisms paliek mundrs un stiprs. Tauki uzturā svara zaudēšanas laikā ļauj saglabāt ādas un matu veselību, normalizēt gremošanas procesus, smadzeņu darbību, imūno un hormonālo fonu. Tāpēc no daudzām citām augu eļļām priekšroka tiek dota kukurūzas eļļai – tā ātri sagremojas organismā, palīdz no pārtikas uzņemt visu nepieciešamo, veicina liekā izvadīšanu, stimulē tauku apmaiņu un sekmē uzkrātā slāņa sadedzināšanu.

Eļļa uztur organismu tonusā pat tad, ja trūkst dažu svarīgu elementu, palīdz paaugstināt izturību, "apmāna" izsalkuma sajūtu, piesātinot ar savu smaržu vien.

Diētās, bērnu uzturā un grūtniecības laikā labāk izmantot nerafinētu tīru eļļu, jo tajā saglabājas visi derīgie elementi. Pilnībā attīrīts produkts var radīt organismam tādas pašas briesmas kā citas eļļas – liekas kalorijas figūrai un smaguma sajūtu vēderā.

Kukurūzas eļļa medicīnā

Ārsti un dietologi ir secinājuši, ka kukurūzas eļļu var aizstāt smagākus augu taukus pacientu uzturā. Ar E vitamīnu bagātā kukurūzas eļļa ļoti viegli pārklāj gremošanas ceļus, nepārslogo iekšējo orgānu darbu un veicina iekaisumu mazināšanu un audu dzīšanu.

Kukurūzas eļļa medicīnā

Kukurūzas eļļu ievieš uzturā slimniekiem un pacientiem rehabilitācijā. Šādu cilvēku ēdienkartē jābūt augu taukiem, un no visām pieejamajām eļļām tieši kukurūzas eļļa tiek uzskatīta par visvieglāko un nekaitīgāko.

Turklāt produktu izmanto kā pamatkomponentu vitamīnu kapsulu, masāžas un beršanas maisījumu, ārstniecisko esenču izveidei. Vieglā eļļa ātri uzsūcas ādā vai uzsūcas caur gļotādām asinīs.

Cukura diabēta gadījumā

Visiem, kam diabēts norit ar komplikācijām, ieteicams lietot veselīgu kukurūzas eļļu un produktus ar Omega-3 kompleksiem, lai stiprinātu asinsvadu sienas, mazinātu iekaisumu un normalizētu hormonālo līdzsvaru. Eļļa maigi atjauno organismu un uztur to tonusā. Protams, tā jālieto dozēti, lai tā nāktu par labu organismam, nevis kaitētu.

Labvēlīgais dabiska nerafinēta produkta sastāvs palīdz kontrolēt cukura līmeni, novērš aterosklerozes attīstību, veicina lieko tauku dedzināšanu un metabolisma normalizāciju.

Pankreatīta gadījumā

Viegla un ar tokoferoliem bagāta eļļa ir ieteicama pacientiem ar hronisku pankreatītu. No visiem augu taukiem ir vērts izvēlēties tieši to. Tā kā eļļu no uztura pilnībā izslēgt nevar, pacientiem ar hronisku aizkuņģa dziedzera iekaisumu labāk izvēlēties maigu eļļu, kas veicina bojāto audu atjaunošanos. Eļļu pamazām pievieno putrām un biezeņiem, beztauku piena produktiem, dārzeņiem un augļiem.

Diētu un devas nosaka kopā ar ārstu, balstoties uz klīnisko ainu. Eļļas sastāvā esošais lecitīns veicina normāla asins sastāva uzturēšanu, cukura un holesterīna kontroli, kavē patoloģiju attīstību.

Gastrīta gadījumā

Produkts var labvēlīgi iedarboties arī gastrīta gadījumā, palīdzot mazināt nepatīkamus simptomus – dedzināšanu, grēmas, diskomfortu. Kukurūzas eļļa šķeļas ievērojami vieglāk, neprasot sarežģītu fermentu līdzdalību. Šāda produkta iekļaušana uzturā ļaus neatņemt organismam visu nepieciešamo slimības laikā.

Pret aizcietējumiem

Eļļu dzer, lai normalizētu vēdera izeju un defekācijas režīmu. Tā dabiski stimulē peristaltiku, izvada toksīnus, nereti rada vieglu caurejas efektu, saista ūdeni, kā rezultātā vēdera izeja kļūst mīkstāka. Eļļā esošie pretiekaisuma komponenti palīdzēs izvairīties no hemoroīdu attīstības.

Pateicoties dalībai tauku vielmaiņā, eļļa spēj novērst toksīnu nogulsnēšanos, tāpēc tās regulāra lietošana attīroši iedarbojas.

Aknām

Kukurūzas eļļai piemīt reģeneratīvas īpašības un tā veicina aknu šūnu attīrīšanu un atjaunošanos. Tā atslogo orgānu, neprasot papildu resursus tās apstrādei. Turklāt kukurūzas dīgļu ekstrakts stimulē žultspūšļa darbību un žults aizplūšanu. Eļļu nav ieteicams lietot žultsakmeņu slimības gadījumā, lai neizraisītu cieto nogulšņu kustību.

Kā lietot kukurūzas eļļu ārstniecības nolūkos

Vispārējai organisma atveseļošanai un stiprināšanai speciālisti iesaka tukšā dūšā lietot pa 1 tējkarotei kukurūzas eļļas dienā kursos. Ja produkts tiek apvienots ar citiem derīgiem komponentiem, tad orientējas uz galveno aktīvo vielu – sulu un augu ēteru, mizas un citu sastāvdaļu – devu.

Eļļa ir ieteicama locītavu dzīšanai un atjaunošanai – gan berzes un atjaunojošu masāžu veidā, gan iekšķīgi (tukšā dūšā).

To lieto, lai uzlabotu auglību un sagatavotu organismu grūtniecībai, stiprinātu imunitāti pēc novārdzošām slimībām, atjaunotu spēkus un normalizētu gremošanu. Matu izkrišanas periodā, salnā, vitamīnu trūkuma gadījumā šāds produkts būs labs atbalsts, taču to vajadzētu lietot kopā ar citiem dziedinošiem uzlējumiem un eļļām.

Kukurūzas eļļa kosmetoloģijā

Kukurūzas eļļa ir viena no labākajām vieglajām pamateļļām kosmētikas pagatavošanai un tiek plaši izmantota rūpnieciskā mērogā. Uz produkta bāzes viegli var pagatavot arī mājas līdzekļus, sākot no matu balzamiem un nagu stiprinošām eļļām līdz pat sejas krēmiem un losjoniem.

Kukurūzas eļļa kosmetoloģijā

Kukurūzas eļļā viegli šķīst citas sastāvdaļas, tostarp svarīgi vitamīni, kurus ādai, matiem un nagiem ir ērtāk uzņemt šādā veidā. Turklāt produkts ir noderīgs arī pats par sevi. Tas maksimāli mitrina ādu, atgriežot tai tvirtumu un veselīgu mirdzumu. Kukurūzas eļļa ir viena no galvenajām sastāvdaļām, kas atjauno pievilcīgu sejas krāsu un mazina ādas vai matu noguruma simptomus.

Vieglā eļļa ir ideāli piemērota matu un nagu barošanai – tā pilnībā iesūcas šūnu struktūrā, neatstājot smagu plēvi uz virsmas, piešķir spīdumu. Tā aizpilda bojātās vietas, iedarbina šūnu atjaunošanās procesus.

Eļļa efektīvi cīnās ar novecošanos un izbalēšanu. Tā atgriež ādas segumam tvirtumu un elastību, aizsargā ādu no ultravioletā starojuma un negatīviem faktoriem.

Viena no vieglās kukurūzas eļļas priekšrocībām salīdzinājumā ar alternatīviem augu taukiem ir tās saderība ar jebkuru ādas tipu. Pateicoties tās smalkajai tekstūrai, tā nepārsātina, bet tikai baro taukainu ādu, veicina ādas sekrēcijas līdzsvara atjaunošanu.

Sejai

  1. Lai novērstu lobīšanos, ļenganumu un nogurušu izskatu, noņemtu kairinājumu, var noslaucīt seju ar dabisku kukurūzas eļļu kā losjonu 2–3 reizes dienā 2 nedēļu garumā.
  2. Tāpat līdzekli lieto kā maigu grima noņēmēju. Pietiek uz neliela daudzuma emulsijas uzlikt uz vates diska – skropstu tuša un tonālais krēms viegli noņemsies kopā ar putekļiem un netīrumiem, attīrot ādu. Protams, pēc tam jālieto mazgāšanas putas.
  3. Mājas sejas maskas var pagatavot uz kukurūzas vai olīveļļas bāzes. Tajās labi atklāj savu iedarbību ēteriskās ekstrakcijas un augu biezeņi. Kukurūzas eļļa palīdzēs cīnīties ar taukainu ādu – pietiek tajā iemaisīt dažus pilienus bergamotes vai greipfrūta eļļas un pievienot attīrošu sastāvdaļu, piemēram, alvejas mīkstumu.

Tas ir noderīgi zināt! Kukurūzas eļļa atjauno kakla, krūšu un roku ādas jaunību, mīkstina izkaltušos papēžus, elkoņus. To var izmantot kā pamatu mājas lūpu balzamam vai pat dabīgai lūpu krāsai.

Matiem

Eļļas ierīvēšana galvas ādā 2 reizes nedēļā palīdzēs atsvaidzināt matus, normalizēt tauku sekrēciju, atbalstīt matu augšanu un novērst sausas blaugznas, kas var parādīties no rūpniecisko šampūnu un veidošanas līdzekļu lietošanas.

Matu galu eļļošana saglabās krāsojumu, pasargās ķemmējot, noturēs mitrumu matu struktūrā, tos nenoslogojot. Eļļa labi uzsūcas un dažkārt nav jāskalo.

Kukurūzas eļļas pievienošana ķemmēšanas aerosolam pasargās no izžūšanas veidošanas laikā un piešķirs matiem zeltainu spīdumu.

Video: labākās eļļas matiem un ādai Izvērst

Lietojums kulinārijā

Pārtikā izmanto 2 veidu kukurūzas eļļu: nerafinētu, kas ir maksimāli labvēlīga organismam un tiek izmantota pat ārstniecības nolūkos, kā arī rafinētu dezodorētu, kurai ir paaugstināts dūmu punkts.

Kukurūzas eļļas izmantošana kulinārijā

Citiem vārdiem, dabiskajā eļļā paliek daudz organisko piemaisījumu, kas nepieciešami veselības uzlabošanai, saglabājas antioksidanta un atjaunojoša iedarbība. Apstrādātā eļļa ir optimizēta gatavošanai – tā nesmēķē, viegli uzsūcas un nerada draudus organismam, taču daudzu svarīgu savienojumu tajā vairs nav.

Dabisko kukurūzas eļļu kulinārijā izmanto aukstā veidā – galvenokārt salātos un uzkodās. Tā var kļūt par pamatu mērcēm, piena un augļu desertiem, krēmiem. Kukurūzas eļļā labi atklājas garšvielas.

Cepšanas mīklai, kā arī cepšanai ņem rafinētu sastāvu. No kulinārijas viedokļa tas ir drošs, garšīgs un barojošs. Bet šādai eļļai nepiemīt ārstnieciska iedarbība, un tā jālieto ne mazāk uzmanīgi kā citas smagās eļļas.

Ar kukurūzas eļļu iegūst garšīgus desertus, pateicoties tās maigajai struktūrai un aromātam. Cepšanā tā ļauj izstrādājumiem skaisti apbrūnēt un būt mīkstiem. Kukurūzas eļļa ir piemērota fritēšanai, jo nesatur smagus savienojumus un holesterīnu.

Nav pieņemts izmantot kukurūzas ekstraktu ziemas sagatavēs un konservēšanā.

Kukurūzas ekstrakts labi sader ar citām dabīgām eļļām, piemēram, kokosriekstu vai sojas eļļu, ko nevar teikt par saulespuķu bāzes eļļu. Ar šādu eļļu var palielināt smūtiju un dārzeņu kokteiļu tauku saturu – piedeva nebūs nepatīkama pēc garšas. Arī nebūs "plēves" sajūtas.

Vai uz kukurūzas eļļas var cept

Visa kukurūzas eļļas labvēlīgā iedarbība labāk atklājas, kad tā ir svaiga. Bet cept vai pievienot šos taukus cepšanai arī var. Tā tiks patērēta nedaudz ātrāk nekā saulespuķu vai olīveļļa, jo kukurūzas ekstrakts ir vieglāks. Tajā pašā laikā eļļas īpašības nemainīsies – tā piešķirs ēdieniem zeltainu garoziņu un labvēlīgi iedarbosies uz organismu.

Kukurūza jau no seniem laikiem bija viena no centrālajām pārtikas kultūrām amerikāņu tautu galdos. Jau indiešu civilizāciju uzplaukuma laikā no kukurūzas ieguva eļļainu produktu un izmantoja to ēdiena apstrādei uz uguns un senos rituālos. Rūpnieciski eļļu pirmoreiz ieguva tikai 19. gadsimta beigās, un tad tā kļuva tīra un brīvi pieejama.

Nekādu kaitīgu komponentu termiskās iedarbības rezultātā eļļa neizdala, nekūp un nerada nepatīkamu smaku. Tāpēc to var droši izmantot cepšanai bērnu un diētiskajās receptēs. Jāņem vērā, ka runa ir par ieteicamo D markas eļļu. Nerafinēta eļļa tiek pārdota tumšās pudelēs, nevis parasto veikalu kulinārijas nodaļās, bet gan specializētajos veselīgas pārtikas tirdzniecības punktos.

Kukurūzas eļļa ir ideāli piemērota dārzeņu, miltu saturošu ēdienu, piemēram, draniku vai burkānu kotletīšu cepšanai. Šāds produkts mazāk uzsūcas augu šķiedrās, tāpēc samazinās gatavo ēdienu kaloriju saturs. Arī kukurūzas eļļu var lietot sviesta vietā putru, makaronu eļļošanai un zupu piedevai. Tad tie būs maigāki un aromātiskāki.

Kaitējums un kontrindikācijas

Kukurūzas eļļa ir hipoalerģisks produkts, kas reti izraisa nepanesību cilvēkiem. Tomēr ir dažas kontrindikācijas tās lietošanai uzturā:

  • žultsakmeņu slimība;
  • tromboze un paaugstināta asins recēšana;
  • alerģija;
  • akūtas gremošanas sistēmas slimību formas – šādos gadījumos nepieciešama ārsta konsultācija.

Svarīgi nepārspīlēt ar trekno produktu un atcerēties tā kaloriju saturu. Citu kontrindikāciju nav.

Kā izvēlēties un uzglabāt kukurūzas eļļu

«Veselīga» tiek uzskatīta nerafinēta kukurūzas eļļa. Šāds produkts baidās no tiešiem saules stariem un vēdināšanas, tāpēc tiek pārdots neliela tilpuma pudelēs no tumša stikla vai ekoplastmasas.

Eļļai jebkurā gadījumā jābūt caurspīdīgai, viendabīgai, bez svešiem piemaisījumiem. Dabiskajai eļļai ir zeltains tonis, tā intensitāte var būt atkarīga no kukurūzas šķirnes, no kuras tā izgatavota. Šādai eļļai ir patīkams raksturīgs aromāts un saldena garša.

Rafinēta un dezodorēta eļļa var būt gandrīz caurspīdīga un pilnīgi bez garšas un smaržas. Ir atļauta tās pārdošana caurspīdīgās pudelēs.

Iepakojumam jābūt cieši noslēgtam. Pēc atvēršanas produktu uzglabā ne ilgāk par mēnesi, bet aizvērtā veidā – līdz 1 gadam, precīzs termiņš būs norādīts uz iepakojuma. Sasmakušu vai duļķainu eļļu nepieciešams utilizēt.

To labāk uzglabāt vēsumā, piemēram, ledusskapja durvīs vai slēgtā penālī.

Interesanti fakti par kukurūzu

Interesanti fakti par kukurūzu

  1. Arheoloģiskie pētījumi liecina, ka kukurūzai ir apmēram 12 000 gadu, un augu sāka kultivēt jau senie indiāņi. Kopš tā laika kukurūza nonāca Eiropā un izplatījās visā pasaulē. Selekcionāri nodarbojās ar derīgu un interesantu šķirņu izstrādi, tāpēc šodien var sastapt ne tikai visiem pierasto balto un zeltaino kukurūzu, bet arī zilas, sarkanas un citas neparastas nokrāsas, tāpēc kukurūza izskatās drīzāk kā skaists rotājums, nevis kā ēdiens.
  2. Kukurūzu izmanto ne tikai pārtikas nolūkos. No dažādām auga daļām – tostarp lapām, šķiedrām un vālītēm – gatavo līmējošus sastāvus, papīru, gumijas imitāciju un pat apmetumu.
  3. Produkts tiek tik augstu vērtēts daudzās valstīs un ir viens no galvenajiem lauksaimniecības nozarē, ka augam ceļ pieminekļus un skulptūras. Tāpat daudzus arhitektus un inženierus kukurūzas vālīšu uzbūve ir iedvesmojusi radīt radošus projektus, kas no malas izskatās iespaidīgi.

Kukurūzas eļļas lietošana ir pieejams un veselīgs veids, kā uzturēt visas ģimenes veselību, tāpēc ir vērts ar to dažādot savu uzturu. Tāpat kā jebkurš produkts, zeltainais ekstrakts nebūs panaceja pret visām kaitēm, bet būs lielisks papildinājums ēdienkartei.

«Svarīgi: visa informācija vietnē ir sniegta tikai informatīvos nolūkos. Pirms kādu ieteikumu lietošanas konsultējieties ar attiecīgās jomas speciālistu. Ne redakcija, ne autori neuzņemas atbildību par jebkādu iespējamo kaitējumu, ko var nodarīt materiāli.»


Atstāt komentāru

Rieksti

Augļi

Ogas